Recent News

Monday, March 18, 2013

Aktiviti memburu kedai yg boleh amek rebat telefon SKMM

I've been searching for a tune talk dealer for a couple of months now. Semua sebab rebat telefon RM200 yang kerajaan kasi tu. Cari bagai nak gila. Semuanya stok dah habis. Yang aku cukup tak puas hati tu kedai yang diorang list kan, yang amek telefon ninetology adalah dealer tune talk. Dan yang aku geramnye, kedai dalam list tu tak semua yang ade amek rebat tu. !@#@!$! Why the hell did you list them up if they don't accept these freakin' rebates?

Memula tu puas aku mencari ngan kawan aku kat Penang. It's because aku plak nak telepon ninetology tu jugak sebab murah. Cari punye cari tak jumpe. Yang jumpe cume kedai yang menawarkan rebat untuk telefon selain ninetology. Skali dah penat2 round kat Shopping Mall, aku pun try call senarai dealer yang ade dalam list. Dapat la sorang dealer ni, masa tu dia kata dia baru je dengar pasal rebate SKMM ni. So, kalau nak pegi tempah, die suruh aku pegi. Aku pun pegila kedai dia. Dengan harapan telepon tu ada time tu. Dah sampai kat kedai dia, dealer tu kata telepon kene order dulu. So ok la fine, aku pun bagi la slip aku ngan ic aku apa segala kat dia. Maybe in 3 working days sampai la stok -- katanya.. So, hari ketiga aku pun dah mula gelisah bagai, tangan dah gatal nak call dealer tu nak tanya henset dah sampai blom. Dia cakap kene delay, so fine lagi, aku pun tunggu.. Sampai la masa aku kene balik KL, raya cina, delay lagi. Aku memang sabar gila sebabnya dealer tu, sangatlah bersopan santun dan baik hati melayan aku duk tanya macam2. After dalam sebulan, dealer tu call lagi -- kali ni aku dapat berita mengecewakan.. Dia cakap supplier ade problem ngan shipping. So kalau boleh pegi lah cari kedai lain katanya.. Nasib baik die cakap dengan sopan santun so tak jadi la aku naik hangin (gara-gara tunggu lama). Dahla nak carik kedai punye payah, dapat lak kedai ade masalah shipping. Aku pun mula memburu telepon kat KL lak, cari punya cari, ramai tokey kedai kata ada masalah ngan shipping. Lepas tu, banyak yang kata ninetology ni masih hutang stok ngan diorang walaupun dah order lama. Aku pun dah rasa nak putus asa la dengan rebat RM200 ni, aku dah ingat nak biar slip tu expired gitu je. Ade skali aku siap pegi cari ngan ayah aku sampai kat gombak, jumpe2 kedai, haram tak tau apa pun pasal rebat SKMM tu. Aku cukup hot betulla dengan senarai kedai dalam laman web SKMM tu. Skali satu hari yang indah, aku pun tetibe gatal tangan nak cari henset online..ni kire last effort la. Terjumpe satu kedai kat Pearl Point Hotel kat Jalan Klang Lama. Skrol punye skrol, bawah tu ade tulis nombo telepon lak..cantik daa (kate aku dalam hati). Aku pun sms dan juge Whatsapp la dealer yang bernama Ray ni. Sekali die jawab -- katenye nak beli bila? Khamis atau Jumaat? Aku punye suke gile, blom sempat tanye ayah boleh tolong hantar ke tak, aku dah kata kat si Ray ni hari Khamis. Sebabnye hari Jumaat ayah aku nak gi sembahyang Jumaat. Si Ray ni suruh aku tanya dia balik hari Khamis untuk confirm kan. So aku tunggula sampai Khamis..

Hari Khamis - aku sms dan whatsapp dia lagi..tup tup tak berjawab. Sms lagi..tak jawab lagi..So dengan otomatik nye aku pun rase putus asa.

Hari Ahad - tetibe aku dikejutkan ngan sms kata stok nak mai hari Isnin. So, aku pun amek peluang ni pegila Pearl Point Shopping Mall tu ngan ayah aku. Dah sampai depan pintu, kedai tutup. Tanya gerai kat depan tu dia kata satgi dia bukak, ok fine, aku pun pegi la makan bakso ngan ayah aku kat bawah jap. Sembang punya sembang dah pukul 12.40. Sebelum tu aku tanya si Ray ni kedai bukak kul brapa? Dia cakap kol 12. Ok, aku pun naik balik. Pegi2 situ..dengan gumbiranya aku nampak berkotak2 ninetology palette ngan stealth II kat kedai dia. Dengan pantas la aku pi masuk. Kawan aku punye pun aku tolong beli, malam sebelum tu dia emel IC (copy) ngan slip. Memang rezeki la sebab stok memang baru sampai hari ni. Alhamdulillah. Misi memburu telefon rebat sudah selesai.

So this is how it looks like.
Kat depan kotak ade sticker SKMM. Pastu dapat free prepaid Tune Talk.

Set telefon. Aku amek kaler hijau sebab kat kedai tu ade pink ngan hijau je. Pink is so NOT my favourite colour.

Guide book yang sangat nipis

It's not that I hate those hot models in the market. It's because the rebate is RM200. I just want to maximize the use with not so expensive phone. It's RM99, who cares if it's a little bit below the specification. I'm the kid from the 90's. As long as i get to call and sms. Fair enough. I actually talk when I have dinner with my family. Not look down and texting while eating. So there, my journey on retrieving a damn smartphone. If you wanna look for this shop, pergi Jalan Klang Lama, Pearl Point Shopping Mall. Shopping Mall ni masuk ikut hotel. Tingkat satu sebelah kedai Popular. Alang2 pegi la makan Bakso kat tingkat bawah, sedap gile. Jakarta ape ntah nama kedai tu..tetibe lak iklan kedai makan, hehe~

So, I've got mine. How about you guys?

2 comments:

farhani said...

susah gila cara nk redemn dia.. kawan saya ada sebut jugak.. kenapa tak amik baucer 200 beli smart phone. sebab aritu baru beli galaxy ace.. hahha.. tu pun nak cari yang lagi murah sebenarnya tapi hanafiah paksa soh beli ace.. nasib baik saya tak amik. tgk kak dila bersusah payah gila nak cari kedai.. kalau saya dah give up dah.. huhu..

dila saji said...

ala fani kenapa tak beli huawei? Huawei punye performance mmg tip top, pastu henset die murah..

Post a Comment